2008. augusztus 19., kedd

gyilkos szavak

Az embernek nem árt megfontolnia, mit akar mondani, mielőtt kinyitja a száját, mert így sok kellemetlenségtől megkímélheti magát és másokat is. Hallottál már arról, hogy „gyilkos szavak”?
– Gyilkos szavak? Nem.
– Nos, a meggondolatlanul odavetett szó az embernek nagy fájdalmat okozhat anélkül, hogy a másiknak tudomása lenne róla, s minél több ilyen sérelem gyűlik össze az egyénben, az annál nagyobb kárt okozhat. Beteggé teheti.
– Én ilyesmiben nem hiszek.
– Mindjárt gondoltam. Általában a csendesebb típusok szenvednek ettől, ami szerintem nagyon igazságtalan. Aki kiabál, üvöltözik, kígyót-békát kiált a másikra mérgében, igazságtalanul sértegeti, annak kutya baja, mert kiadja magából a feszültséget, míg a szenvedő alany csak magában fortyog, bánkódik, ahogy mondani szokás, elemészti a bánat.

Szerintem megbocsáthatatlan, ha az emberek gondolkodás nélkül kimondják, ami csak az eszükbe jut.

Különösen érvényes ez az igazságtalanul és dühből kiejtett szavakra. Nem véletlen mondják, hogy a harag rossz tanácsadó.

Jóval kevesebb sérelmet cipelnének az emberek magukban, ha mindenki alapszabályként betartaná, hogy először gondolkodj és aztán cselekedj, illetve beszélj.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A szavak ereje mostanában nagyon foglalkoztat. Komolyan kell ezt venni.

Névtelen írta...

Pedig hányszor csinálom ezt... Vagy ami mégrosszabb: ha gondolkodom, mielőtt beszélek... mert csak hergelem magam, és a végén lehet választékosabban fogalmazok és nem hagyja el csúnya szó a számat, de amit mondok, az sokkal jobban mar... Van, hogy tényleges tüske okozza ezt bennem, de általában alaptalan parák, rossz tapasztalatok. Azért igyekszem, és jó beszélni az ilyesmiről.