2010. március 1., hétfő

dönteni kéne : kavics, kő vagy homok


„Egy filozófiaprofesszor azzal kezdte az egyetemi előadását, hogy fogott egy befőttesüveget, és megtöltötte 5-6 cm átmérőjű kövekkel. Majd megkérdezte hallgatóit:
- Ugye tele van az üveg?
- Igen - hangzott a válasz.

Ezután elővett egy apró kavicsokkal teli dobozt, és elkezdte beleszórni a kavicsokat az üvegbe. Miután az apró kavicsok kitöltötték a kövek közötti üres helyeket, megint megállapították, hogy az üveg tele van. Ezután a professzor elővett egy homokkal teli dobozt, és elkezdte betölteni a homokot a befőttesüvegbe. A homok természetesen minden kis rést kitöltött.

- És most - mondta a professzor - vegyék észre, hogy ez az önök élete. A kövek a fontos dolgok: a családod, az egészséged, a gyermeked, a barátaid, ha minden mást elveszítenél, az életed akkor is teljes maradna. A kavicsok azok a dolgok, amelyek még számítanak, mint a munkád, a házad, az autód. A homok - az összes többi. Az apróságok. Ha a homokot töltöd be először, nem marad hely a kavicsoknak és a köveknek. Ugyanez történik az életeddel. Ha minden idődet és energiádat az apróságokra fordítod, nem marad hely azoknak a dolgoknak, amelyek igazán fontosak számodra."


nála találtam

3 megjegyzés:

dkg írta...

Okos gondolatok! Tetszett.

d írta...

leginkább víz.

Névtelen írta...

valaki mintha írt volna neked iwiwen, Kedves Oximoron